Ik heb alleen nog in de States Dutch baby’s gegeten, waar ze met veel poespas
aan tafel worden gebracht: grote goudbruine souffléachtige pannenkoeken die
nog in hun gietijzeren pannetje zitten. Natuurlijk moest ik ze zelf thuis ook maken.
Maar omdat ik geen restaurant heb, wil ik niet jongleren met voor iedereen een
eigen zware pan. Daarom heb ik mijn reuzenversie gemaakt die we kunnen delen;
dit is geen baby, dat is wel duidelijk. Het is een heerlijk gerecht dat je mensen in
het weekend als ontbijt kunt voorzetten: ten eerste ziet het er schitterend uit en ten
tweede hoef je niet uren achter het fornuis te staan om ‘bestellingen’ klaar te maken.
Het ‘Dutch’ in de titel verwijst in feite helemaal niet naar Nederland of iets wat
met Nederland te maken heeft, maar naar het gegeven dat deze pannenkoek
ooit is bedacht door de Duits-Amerikaanse gemeenschap die we kennen als de
Pennsylvania Dutch. Hij werd oorspronkelijk (en nog steeds trouwens) geserveerd met
gesmolten boter, suiker en citroen.
Dit soort pannenkoeken is een specialiteit van veel Noord-Europese keukens: de
Zweden hebben hun ugnspannaka zoals de Britten hun Yorkshire pudding hebben. Je
moet echter Amerikaan zijn om deze gerechten voor het ontbijt te gaan maken.
Je kunt de megapannenkoek natuurlijk serveren met wat kristalsuiker en citroensap
erover of, voor een steviger maal, met spek en ahornsiroop erbij. Ik vind het lekker
er rood fruit en poedersuiker over te strooien en een kom crème fraîche binnen
handbereik te houden. En ik beken dat ik ook een scheut ahornsiroop toevoeg onder
het eten.
VOOR 4 – 6 P E R SONEN
3 grote eieren
1 el fijne kristalsuiker
1,5 dl volle melk
100 g tarwebloem
1½ tl vanillepasta of -extract
snuf zout
versgeraspte nootmuskaat
25 g ongezouten boter
VOOR ERBIJ
poedersuiker
rood fruit
crème fraîche
ahornsiroop
1 gietijzeren koekenpan van 25 cm doorsnee of
1 klein bakblik van ca. 28 x 21 x 4,5 cm
º Verwarm de oven voor op 220º C/gasstand 7 en zet de pan meteen in de oven.
Begin dan met het beslag.
º Klop de eieren met de kristalsuiker met een elektrische mixer luchtig en schuimig.
Klop de melk, de bloem, de vanille, het zout en de nootmuskaat erdoor en blijf
kloppen tot er een glad dun beslag ontstaat.
º Doe dikke ovenhandschoenen aan en haal de pan uit de oven. Doe de boter in de
pan en laat hem door de pan walsen zodat hij smelt. Schenk dan snel het beslag in
de pan en zet die weer in de oven.
º Bak het beslag circa 18–20 minuten, tot het mooi gerezen en goudbruin is.
º Serveer de pannenkoek bestrooid met poedersuiker en een handvol rood fruit als je
dat lekker vindt.
Vooraf maken
Je kunt het beslag de avond tevoren maken. Dek de kom af en zet hem in de koelkast. Klop het
beslag voor gebruik kort door.