Nee, we gaan het niet hebben over kilo’s, calorieën, wat wel of wat niet mag. Wel over lief zijn voor jezelf. Wie worstelt met zijn gewicht of gezondheid is vaak onnodig streng. Mindfulness pleit voor mildheid en acceptatie. Een vorm van meditatie waarbij je focust op wat er in je lichaam aan de gang is. Met kleine stapjes leer je om de dingen die van alle kanten op je afkomen op te merken, zonder er per se aan toe te geven. En niet te oordelen…het is zoals het is. Deze simpele en leuke oefeningen helpen je om steeds vaker met je aandacht in het moment te zijn.
Waar heb je echt behoefte aan?
Als je mindful eet, heb je een alerte houding en ben je je bewust van alle dimensies van eten: de kleur, hoe het voelt op je tong, de textuur van dat wat je in je mond stopt. Maar je wordt je ook bewust over wat er speelt in je hoofd en wat je voelt in je lijf. Hierdoor leer je om je bewust te worden van waar je echt behoefte aan hebt: is het honger, heb je rust nodig, gezelschap, troost of afleiding? Doordat je even ‘stilstaat’, maak je beter contact met jezelf. Dat wat je echt nodig hebt…Dan maak je ook een begin met het doorbreken van vastgeroeste eetpatronen. Het onbewust ‘proppen’ neemt af en je krijgt een steeds grotere controle over je eten.
1. Breng je aandacht naar het NU
Een duidelijk begin voor het eten in de vorm van een ritueel helpt je om in het hier en nu te zijn. Volg bijvoorbeeld bewust je ademhaling of neem een moment van stilte.
2. Op een vaste plek
Wanneer je altijd iets lekkers eet als je bijvoorbeeld tv kijkt, dan krijg je op den duur vanzelf trek zodra je de afstandsbediening al pakt. Door aan tafel te eten en niet tegelijk tv te kijken of te lezen ‘ontkoppel’ je activiteiten die met eten samenhangen. Probeer er ook een sfeervolle plek van te maken.
3. Zittend eten
Eet zittend, ook als je onderweg bent en bij voorkeur in een rustige omgeving. Dit betekent niet eten terwijl je auto rijdt.
4. Zonder afleiding
Geef jezelf de kans om je aandacht op je maaltijd te richten en ervan te genieten. Zonder tv, radio, krant, boek en verplaats heftige discussies naar een ander moment.
5. Bescheiden porties
Kiezen voor een bescheiden portie helpt om te voorkomen dat je teveel eet. Schep één keer op. Het gebruik van een klein bord scheelt ook al 20 procent.
6. Met plezier eten door al je zintuigen bij het eten te betrekken
De sleutel tot eten met plezier is je tong. Wanneer je het eerste hapje in je mond stopt, wacht dan even voordat je begint te kauwen. Neem de smaak waar alsof je het voor het eerst proeft. Wees je ook bewust van je andere zintuigen. Wat je ruik je? Ziet het er mooi uit?
7. Kleine hapjes en goed kauwen
Bewust kleine hapjes nemen en daar goed op kauwen helpt om het eten beter te proeven en langzamer te eten. Hierdoor heb je ook eerder een verzadigingsgevoel. Kauw elke hap totdat het eten in je mond vloeibaar is. Dat is goed voor je spijsvertering en er komt meer smaak vrij. Probeer tijdens het proces van proeven, kauwen en slikken vooral je aandacht bij je tong te houden.
8. Langzaam eten
De reden dat je al snel teveel eet, is omdat je vaak te snel eet. Langzaam eten en pauzeren helpt je om je bewust te worden wanneer je op een aangename manier voldaan bent. Zo stop je voordat je te veel gegeten hebt. Een manier om langzamer te eten is om je bestek neer te leggen tussen twee hapjes.
9. Geen maaltijden overslaan
Wanneer je maaltijden overslaat, neemt je honger toe en wordt het moeilijk om bewuste eetkeuzes te maken. Dit kan leiden tot het snaaien van eten dat snel voor handen is. Je eet meer dan jij je bewust bent. Eet bij voorkeur rond dezelfde tijd zodat je lichaam in een evenwichtig ritme raakt.
10. Waarom wil je eten?
Wacht even voordat je wilt gaan eten en stel jezelf de vraag: Waarom wil ik eten? Er zijn namelijk verschillende soorten honger. Zo heb je naast maaghonger bijvoorbeeld ook neushonger, ooghonger, mondhonger, hoofdhonger en emotionele honger. Die laatste twee spelen meestal de hoofdrol. Je kunt beginnen met deze tips en wil je de kunst van mindful eten ècht verstaan leer dan je (vaak saboterende) gedachten en gevoelens te observeren.